Damian Jarczewski

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kwasy Omega 3 Właściwości Zdrowotne

Kwasy Omega 3 Właściwości Zdrowotne



1) Kwasy omega-3 są znakomite dla funkcjonowania mózgu.

Dzieje się tak za sprawą DHA (kwasu dokozaheksaenowego), który jest niezbędny w funkcjonowaniu mózgu. 

Bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych między neuronami (1).

Pozwala on spowolnić proces pogarszania się funkcji poznawczych wraz z wiekiem.  

DHA ma również działania niespecyficzne, poprzez które pomaga chronić organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi (chorobą Alzheimera, Parkinsona, stwardnieniem rozsianym i wieloma innymi chorobami).

To jednak jeszcze nie wszystko:

2) DHA pełnią fundamentalną rolę w rozwoju siatkówki oka.

Wysoki poziom DHA może zmniejszyć o 68% ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (2).

3) DHA bierze także udział w powstawaniu plemników oraz w ich ruchliwości.

4) Omega-3 znacząco poprawiają sen u dzieci.

Uniwersytet Oksfordzki przeprowadził niedawno randomizowane badanie, kontrolowane placebo, z którego wynika, że wysoki poziom kwasu tłuszczowego omega-3 DHA ma wpływ na lepszy sen u dzieci. 

U dzieci, które miały problemy ze snem, suplementacja omega-3 poprawiała jakość snu (3).

Dzieci, które zażywały omega-3, sypiały o niemal godzinę (58 minut) dłużej i 7-krotnie rzadziej budziły się w nocy niż dzieci zażywające placebo.

5) Omega-3 zawarte w rybach zmniejszają ryzyko cukrzycy i zawału serca.

Badania wykazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tłustych rybach zmniejszają ryzyko zawału serca.

Mężczyźni spożywający najwięcej tłustych ryb, bogatych w omega-3, rzadziej chorują na cukrzycę typu 2. 

Tak wynika z niewielkiego badania przeprowadzonego w Finlandii, w którym porównywano stężenie omega-3 we krwi z zachorowalnością na cukrzycę.

Wyniki badania ukazały się w Diabetes Care (4).

Najtaniej sprawdzone przeze mnie kwasy omega-3 DHA w najczystszej postaci, które sam z powodzeniem stosuję kupisz  >>> TUTAJ <<<

autor: www.pocztazdrowia.pl

Materiały źródłowe: 

1) Arterburn LM et al. Am J Clin Nutr 2006, 83: 1467S-76S. (5) Souied EH, Delcourt C, Querques G, Bassols A, Merle B, Zourdani A, Smith T, Benlian P; Nutritional AMD Treatment 2 Study Group. Oral Docosahexaenoic Acid in the Prevention of Exudative Age-Related Macular Degeneration: The Nutritional AMD Treatment 2 Study. Ophthalmology. 2013 Feb 7.

2) Souied EH, Delcourt C, Querques G, Bassols A, Merle B, Zourdani A, Smith T, Benlian P; Nutritional AMD Treatment 2 Study Group. Oral Docosahexaenoic Acid in the Prevention of Exudative Age-Related Macular Degeneration: The Nutritional AMD Treatment 2 Study. Ophthalmology. 2013 Feb 7.

3) Higher levels of omega-3 in diet associated with better sleep.

4) Virtanen JK, Mursu J, Voutilainen S, Uusitupa M, Tuomainen TP. Serum omega-3 polyunsaturated Fatty acids and risk of incident type 2 diabetes in men: the kuopio ischemic heart disease risk factor study. Diabetes Care. 2014 Jan;37(1):189-96. doi: 10.2337/dc13-1504.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed ich zamieszczeniem, aby uniknąć niechcianego spamu! Liczę na Twoje rzeczowe i kreatywne komentarze i pozdrawiam Ciebie serdecznie, dziękując jednocześnie za Twój wpis!:)